Subscribe

vineri, 28 decembrie 2007

Primul articol

Credulitatea si ignoranta pe de o parte, interesele economice pe de alta parte, au creat o lume, in care oriunde omul a avut ocazia sa se abandoneze exceselor a facut-o, chiar daca a avut uneori remuscari. Desigur, mai important decat inlaturarea fara discernamant a unor excese este problema existentei noastre si a raporturilor cu « lucrurile » care ne inconjuara. Urmand acest fir al gandirii deducem ca este necesar sa privim realitatea sau sa descriem o situatie curenta asa cum este ea in realitate si nu cum ar trebui sa fie. Deschizand ochii foarte larg vom vedea o lume in care aerul, apa, pamantul, alimentele, linistea insasi sunt poluate, unde tehnologia inlocuieste realitatatea, unde milioane de copii parasiti misuna pe maidanele oraselor.Avem deseori tendinta de a privi aceste probleme doar ca o amenintare pentru intreaga omenire, si nu intelegem ca fiecare om are nevoie nu numai de un pamant curat ci si de educatie, un anumit sentiment al utilitatii lui, o farama de deminitate si cateva bucurii simple. Actiunea individuala poate parea un pic derizorie atunci cand o societate intreaga o ia pe un drum gresit insa daca privim mai atent vom vedea ca totul pleaca de la un singur om care face totul, incepe totul. Impulsionat de acest gand, trebuie sa iesim din apatia caracteristica, sa ne canalizam o parte din entuziasmul nostru spre un tel nobil si sa luptam pentru creearea unei lumi mai bune, mai adevarate.Numai procedand in acest mod vom dovedi cum totul, imperceptibil, se schimba. Iar daca pana acum am lasat senzatia ca am vorbit numai despre abstarctiuni (in treacat fie spus, acesta sunt de cele mai multe ori doar o forma a imposturii, demagogiei, ipocriziei sau a unei naivitatii vecine cu prostia), in a doua parte a articolului voi prezenta programele demarate de catre Directia de Mediu a Primariei Timisoara.Pentru cei care nu stiu, aceasta directie a fost infiintata in aprilie 2007 dar a apartinut in anii anteriori de Directia Edilitara din cadrul primariei Municipiului Timisoara. Ea a primit in randul ei personal de specialitate (ingineri, arhitecti, biologi, medici veterinari, etc.) si isi propune sa fie alaturi de cetatean in rezolvarea problemelor.In 29-30 noiembrie in sala de consiliu a primariei a avut loc un seminar, care a cuprins 16 lucrari pe probleme specifice de protectie a mediului. In deschiderea lui domnul viceprimar Dorel Orza a rostit urmatoarele cuvinte: »Timisoara se reconstruieste, impreuna putem crea un oras mai curat...Nu ma mir ca presa nu e de fata, nu s-au ciconit 2 masini si nu a murit nimeni… »In continuare voi descrie cateva dintre lucrarile dezbatute, lucrari care isi propun o schimbare a mentalitatii cetateniilor Municipiului Timisoara.
Prima lucrare : Omul secolului XXI- Un potential pericol pentru natura
Conzluzii : Ce putem face pentru o ajunge la o viata curata?: acţionând pentru eradicarea sărăciei,promovând dialogul şi cooperarea; lucrând în comun pentru creşterea rapidă a accesului la cerinţele de bază privind apa curată, igiena, locuinţe adecvate, energie, îngrijire sănătate, securitate alimentară şi protecţia biodiversităţii;acţionând pentru parteneriate stabile;participând la realizarea programelor de dezvoltare durabilă a Romaniei
A 2-a lucrare :Starea de sanatate a solurilor Municipiului Timisoara
S-au efectuat 3 cercetari stiintifice in 16 zone din jurul pietelor, sensurilor giratorii, in interiorul parcurilor.Concluzii : solurile sunt in general bune.Preocupari ale primariei :verificari la benzinarii, vopsitorii, ateliere auto, depozite, spitale, societati comerciale cu profil industrial; reactualizarea cadastrului verde; controlul surselor de poluare, aplicarea legislatiei de mediu; continuarea contractului de cercetare stiintifica cu Facultatea de Agronomie
A 3-a lucrare : Lucii de apa de pe raza Municipiului Timisoara
In anul 1990 s-a redeschis pentru navigatie canalul Bega, in prezent se incearca dragarea si ecologizarea lui.In anul 2006 s-a efectuat un studiu de cercetare privind Evaluarea cantitativa si calitativa a apelor judetului Timis.
A 4-a lucrare : Managmentul deseurilor spitalicesti
Etape gestionare :colectare selectiva->depozitare->transport->incinerare.In luna octombrie au fost incinerate 42 tone de deseuri !Concluzii : In majoritatea unitatilor spitalicesti colectarea selectiva a deseurilor este implemntata necorespunzator (nerespectarea normelor tehnice,lipsa contractelor pentru neutralizarea deseurilor)
A 5-a lucrare: Managmentul vectorilor in Municipiul Timisoara
S-au efectuat lucrari de deratizare, dezinfectie, dezinsectie. S-au amplasat 10 statii de monotorizare de tip Black Holo si Stand&Fly care timp de 3 ore pe zi captureaza insecte. Concluzii :Municipiul Timisoara intruneste conditii desebit de favorabile pentru dezvoltarea exploziva a insectelor, rozatoarelor,etc.
A 6-a lucrare : Managmentul populatiei canine
Principala sursa de caini vagabonzi este ignoranta oamenilor.S-a implementat un program de management al populatiei canine care presupune capturarea cainilor fara stapan (in prezent exista 4000 de asemenea caini) si sterilizarea lor.S-au efectuat verificari in centrele de adapost,s-a constatat ca nu sunt respectate normele sanitare de crestere a animalelor.
A 7-a lucrare :Biocombustibilul ca sursa alternativa de energie
H.G nr.1844/2005 reglementeaza producere, utilizarea si comercializarea biocarburantilor si a altor carburanti regenerabili. Dintre acestia, biodiselul se obtine pe cale chimica prin amestecarea unor alcooli cu diverse uleiuri vegetale, grasimi animale sau reziduuri grase. Combustibilul prezinta urmatoarele avantaje: reduce emisia de CO2 cu 80% si de SO2 cu 100% fata de benzina, are eficienta energetica ridicata, este biodegradabil, motoarele functioneaza mai bine, este mai curat (reduce riscul de cancer cu 94%).
A 8-a lucrare: Produsele ecologice pe piata romaneasca-
Legislatie actuala: CEE nr 2092/91, OUG 24/2000;organisme de inspectie: Euroinspect, BIO-CERT.Suprafete cultivate in agricultura ecologica sunt extrem de mici, in 2008 va fi demarat un program de informare a producatorilor agricoli, se va crea o brosura cu informatiile necesare pentru a produce produse ecologice.In Piata de Gros din Timisoara se va amenaja un stand cu produse ecologice.
A 9-a lucrare :Reabilitarea,infiintarea, modernizarea spatiilor de joaca din Timisoara
S-au efectuat nenumarate interventii active, inspectorii primariei au constatat o serie de situatii nedorite (vandalizari): exploatare necorespunzatoare, furturi, incendieri, boschetari,»moldoveni
».S-au amenajat 7 noi locuri de joaca, 9 spatii de joaca au fost refacute de la 0 iar 6 spatii au fost reamenajate partial. De asemenea s-au desfiintat 63 de spatii care nu respectau criteriile elementare de securitate.
A 10-a lucrare : Parcarile Ecologice
In Timisoara exista 150 000 de masini inmatriculate si doar 9000 de locuri de parcare.Parcarile ecologice (pavaj+gazon) reduc scurgerile apelor pluviale si imbunatatesc calitatea aerului. In viitorul apropiat se vor construi 20 de asemenea parcari.
A 11-a lucrare : Sistemul de spatii verzi al Municipiului Timisoara
S-au amenajat spatii verzi in unele intersectii,s-a plantat o perdea forestiera care inconjuara orasul,se vor planta specii noi de pomi in functie de stilul architectonic specific fiecarei zone a orasului, in Parcul Copiilor se vor desfasura ample lucrari de reamenajare. Cetatenii au obligatia de a amenaja spatiul verde din fata blocului.

Niciun comentariu: