Subscribe

duminică, 27 ianuarie 2008

In caz de pericol, Nietzsche te va salva

Prin cugeariile sale, vestitul filozof german a resusit sa starneasca destule controverse dar si sa aprinda imaginatia multor generatii.
Aforismele filozofului impresioneaza prin claritate, concizie si indrazneala, se citesc usor si nu risti sa te pierzi intr-o mare de contradictii indescifrabile.
Iar daca consideri ca filozofia e doar un paravan sub care se ascund jumatati de existente de tot felul te invit sa citesti cateva insemnari nedestinate, in fond, publicului.

Omul modern :suntem grosolani,directi, plini de ironie fata de sentimentele generoase, chiar si atunci cand sucombam in fata lor.

Societatea noastra de prim rang, societatea bogatiilor, a trandavilor: ei se vaneaza reciproc, dragostea sexuala este un fel de sport, in care casatoria reprezinta o piedica si isi pierde din farmec; lumea se distreaza si traieste de dragul placerii; se apreciaza avantajele economice in primul rand, se practica indrazneala si curiozitatea.

Atitudinea fata de morala: principiile au devenit ridicole, nimeni nu-si mai ingaduie sa vorbeasca fara ironie despre 'datoria' sa. Morala este considerata un instinct, iar restul este dispretuit.

Pozitia fata de politica:nu credem intr-un drept care se poate afirma fara sa se sprijine pe putere, intelegem toate drepturiile ca pe niste cuceriri.

Felul nostru dea aprecia oamenii si lucruriile importante: socotim pasiunea drept un privilegiu, nimic nu ni se pare maret daca nu cuprinde si o mare incalcare.

Atitudinea fata de natura: n-o mai iubim pentru nevinovatia, cumintenia, frumusetea ei; am diabolizat-o si prostit-o cat se poate de bine. In loc insa de a o dispretui pentru asta, ne simtim mai inruditi cu ea si mai acasa in sanul ei.

Atitudinea fata de arta:nu-i cerem frumoase minciuni amagitoare, domneste un pozitivism brutal care constata, fara a se enerva.

Niciun comentariu: