Subscribe

Powered By

Free XML Skins for Blogger

Powered by Blogger

luni, 4 februarie 2008

The Atheism Tapes: Denys Turner



Sunt constient de faptul ca este un bun exercitiu de gandire sa vorbesti deschis despre ateism iar daca ai mai ajuns si la concluzia ca biserica, in esenta sa, reprezinta doar un mijloc de indobitocire si de manipulare in masa, cu siguranta vei avea impresia ca te-ai eliberat de misticism si ca ai reusit sa vezi intregul adevar. Din pacate, asa cum spune si Denys Turner, nu e chiar atat de simplu. Va invit sa aveti putina rabdare si sa vizionati de la inceput la sfarsit aceasta discutie captivanta, de asemenea as dori sa aflu si parerea voastra in legatura cu acest subiect.

4 comentarii:

silvia pretty cat spunea...

Trecand de faza ateismului de renegare a sinelui dar si a misticismului pro covrigi-pe-gratis, iti recomand sa citesti http://www.med.wayne.edu/degracialab/metaphysics/Beyond_The_Physical.PDF
Astept si eu comentarii :)

mace spunea...

The page cannot be found. Am ajuns pana la covrigul http://www.med.wayne.edu/degracialab/ care e cu susan si nu imi place,de fapt nu inteleg mai nimic din ce scrie acolo, asa ca te rog sa imi trimiti articolul pe adresa mea de mail:mace_etc@yahoo.com. Daca nu il ai sau nu mai il gasesti, poate ai vrea sa imi spui despre ce este vorba.

Alexandra Cota spunea...

da....am avut rabdarea sa urmaresc intregul clip...si una dintre putinele idei pe care le-am prins (deoarece ma pierdeam constant in expresiile "the question is", "why is it all"...) a fost cea despre credinta crestina...anume ca trebuie sa fie completa....nu poti sa ai incredere in anumite fapte aflate in relatie cu aceasta...si sa negi altele...si pana la urma asta e credinta...sa crezi si cele mai absurde lucruri....fie ele adevarate sau nu. Exista ateismul asta filozofic si sustinut...pentru care ii compatimesc purtatorii... sau acela..."dismissive" care nu cauta motive pentru care exista tot ceea ce exista si se complac in ideea de Biserica/religie -> metoda de manipulare in masa....asa cum a fost ea, de fapt, de-a lungul vremii...
Trebuie sa ai un motiv foarte bun ca sa te poti numi ateu....(un "tu" general, impersonal)

mace spunea...

Cateva idei:

1) Intrebarea "de ce exista ceva cand s-ar putea foarte bine sa nu existe nimic?" justifica existenta lucrurilor nu felul cum sunt ele. De aici putem deduce ca orice intrebari (chiar si cele aparent absurde) ne ajuta sa construim o viziune mai exacta asupra lumii. Pentru a lucra mai eficient, chiar si stiinta are nevoie de un dusman - religia (termenii de stiinta si religie sunt folositi in mod generic).

2) Viata nu este un dar ironic
facut de catre un creator care, din moment ce nu ii mai simtim prezenta s-ar putea foarte bine sa nu fi existat niciodata. Cand Nietzsche a spus "Dumnezeu a murit" de fapt se referea la faptul ca Dumnezeu este mort in inimile oamenilor.

3) viziunea stiintifica asupra lumii se poate imbina armonios cu o vizune estetica. stiinta este frumoasa iar religia se studiaza cu ajutorul unor metode stiintifice (parintele logicii-Aristotel este si cel care a reimprospatat gandirea crestina din evul mediu)

4) sentimentul sacrului, al uimirii in fata maretiei vietii, chiar "al contopirii cu natura" (reiterand vechi modele de gandire) trebuie pastrate, acesta cred ca este rolul religiei. Sau nu neaparat al religiei, ci al tuturor celor care practica o gandire mai speculativa.

aleash: "tu-ul" general (si impersonal) este "Dassain-ul" (in viziunea lui Heidegger) adica fiinta cunoscatoare de fiinta (omul constient) care sondeaza cele mai abisale regiuni ale sufletului(asa cum fac unii teologi). In aceste zone aerul este foarte rarefiat, ai nevoie de o cantitate mare de oxigen iar datorita lipsei acestuia, multi oameni devin fanatici si fundamentalisti (ma refer si la ateismul "dismissive" dar mai ales la fanaticii unei religii oarecare).