Subscribe

marți, 6 mai 2008

Zilele filmului cubanez

Muzica, dansul sau renumi­tele ţigări sunt doar câ­teva dintre ste­reo­tipurile prin care privim astăzi Cuba, o ţară pe cât de proscrisă, mai ales din cauza Răz­boiului Rece, pe atât de plină de şarm. Ambasada Cubei şi Institutul Cervantes au avut inspirata idee de a aduce în Timisoara mai multe filme realizate în Cuba, pentru a împărtăşi publiculului o parte mai mare din această cultură. Acest proiect s-a concretizat în “Zilele Filmului Cubanez”, organizat de Universitatea de Vest din Timişoara în colaborare cu Institutul Cervantes din Bucureşti şi cu Ambasada Cubei. Proiecţiile vor avea loc la sala Mansardă a Facultăţii de Arte şi Design din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, str. Oituz nr. 4, începînd cu ora 18.00, după următorul porgram:

- 5 mai 2008, Minciuni adorabile, 1991, regia Gerardo Chijojano

- 6 mai 2008, Lista de aşteptare, 2000, regia Carlos Tabio

Filmele sunt subtitrate în limba româna. Intrarea este libera.
Persoana de contact: lector univ. dr. Ilinca Taranu Ilan, tel.0720/090991.

-
8 mai 2008, Cartierul Cuba (Barrio Cuba), 2005, regia Humberto Solas


Magalis, Ignacio, Vivian, Miguelito şi Santo sunt câteva dintre personajele care populează cartierul Cuba, fiinţe care îşi caută mica porţie de fericire în Havana, care se revoltă împotriva unui destin incert. Realitatea îi loveşte, dar ei nu-şi pierd niciodată speranţa într-un viitor mai bun, de a-şi recupera iubirea, de a se autodepăşi? Este povestea unor luptători ale căror destine se intersectează într-un mozaic de emoţii şi sentimente, uneori contradictorii, mereu oneste. Filmul este, de asemenea, povestea unei ţări într-un anume moment. Revoluţia e acum departe. Se pune problema supravieţuirii şi, deşi e greu s-o faci cu demnitate, ei încearcă.






-9 mai 2008, Epoca nebună(La edad de la peseta), 2006, regia Pavel G

În Havana anului 1958 o familie compusa din Alicia si fiul ei, Samuel, de zece ani, revine, dupa ultimele deceptii amoroase ale tinerei si nesigurei mame în Violetei, bunica materna a baiatului. Aici se confrunta cu respingerea doamnei cu multe manii si putin dispusa sa împarta spatiul ei privat cu cineva.Bunica, interpretata de consacrata actrita spaniola Mercedes Sampietro si Samuel, de copilul Iván Carreira, ne introduc în lumea plina de contradictii a doua generatii distante, confruntate în abruptul si nelinistitorul univers al adolescentei






Niciun comentariu: