Subscribe

Powered By

Free XML Skins for Blogger

Powered by Blogger

marți, 19 februarie 2008

Kosovo, nationalism si inflacarare

In directa legatura cu ceea ce se intampla in Kosovo si cu declaratiile unor politicieni din UDMR si Consiliul Secuiesc, recomand un set intrebari:

1) Daca ai fi roman, dar nu ai sti sa spui ca esti roman decat in ungureste?
2) Daca unul dintre prietenii tai este ungur, ce ai face daca cativa "exaltati" ar vrea sa il linseze?
3) Poti spune ca iti manifesti autenticele tale sentimente patriotice, sau vrei doar paine si circ?
4) Cat de mult s-ar schimba viata ta (si in ce fel), presupunand ca ceea ce consideri tu ca este de neacceptat, ar deveni de maine regula generala?
5) Care este “rolul” tau in aceasta societate?
6) Daca esti nemultumit de o anumite stare a lucrurilor, ce vei face pentru ameliorarea ei (ce planuri specifice ai de gand sa elaborezi) ?

Aceste intrebari cu caracter general le-am propus tocmai pentru ca sunt deranjante, provoaca patimi dar si pentru ca pana la urma tot trebuie sa raspundem la ele.
Intr-un articol precedent spuneam ca asa cum fericirea mea depinde de fericirea altora, la fel de bine s-ar putea ca fericirea altora sa depinda de fericirea mea. Vreau sa va ganditi putin la aceasta lucru.


Haideti sa privim realitatea si din alt punct de vedere:
In aceste vremuri pasionante trebuie sa ciulim bine urechile si sa nu ne avantam in actiuni necugetate. Momentan, acesta este cel mai bun lucru pe care il putem face.
Personal, nu cred ca o sa se intample nimic deosebit in Romania, deoarece drepturile minoritatiilor nationale sunt respectate.
Tin minte ca acum cativa ani un cetatean a scris "Vrem autonomie" (a se citi vrem independenta financiara), pe o statuie din Timisoara . Aici poate fi vazut miezul problemei . Plastic vorbind, oamenii din Banat sunt foarte enervati de faptul ca doar o mica parte din bani dati de ei catre Bucuresti, se intorc inapoi. Iar acum o mica analogie: chiar credeti ca cei din UDMR cat si cei din Consiliul Secuiesc sunt interesati cu adevarat de fleacuri ca: dreptul international, dreptul minoritatilor la autodeterminare, etc? Hai sa fim seriosi. Pentru cei care au ochi sa vada, este clar faptul ca domnii din cele 2 formatiuni politice vor sa faca bani adevarati (adica impartiti la cat mai putine persoane) si cum anul 2008 este un an electoral, mizeaza pe niste discursuri inflamatorii pentru a castiga cat mai multe voturi.


Imi scapa cateva amanunte, analiza mea este supeficiala? Astept comentariile voastre.

15 comentarii:

Anonymous spunea...

IMO, notiunea de natiune este una arhaica si depasita.

Nu ma incanta cu nimic faptul ca sunt roman in buletin, ma consider cetatean al umanitatii.

mace spunea...

Inteleg ce vrei sa spui, nici pe mine nu ma incanta cu nimic faptul ca in acte sunt ortodox, ma consider un umanist, un liber cugetator.
Dar trebuie sa dam cartile pe fata, dupa cum ai vazut, am insistat pe ideea de natiune pentru a scoate la lumina intrebarile nerostite ale unor persoane (primele 3 intrebari) dar si pentru a formula unele noi (urmatoarele 3).

Anonim spunea...

Mai bine ne-am uita la nivelul de trai. Cu totii, romani, maghiari si alte nationalitati, mancam aceeasi paine si ne confruntam cu multe probleme comune, iar autonomiile si independentele apartin si ii framanta pe politicieni, nu pe noi cei de rand.

mace spunea...

Ai dreptate, dar iti dai seama ca este foarte usor sa te lasi dus de val.

Anonim spunea...

Bah tinere sa-ti raspund la intrebari,1)roman vagy ok.2)Hasta la victoria siempre.3)Patriot dar vreau si piine si circ ca altfel ma plictisesc.4)S-ar schimba in mai bine decit acum.5)Toti romani simpli suntem sclavi societati inclusiv si tu.5)Guerilla digitala de protest impotriva societati partitocratice corupte din ROMANIA.Baah tinere democratia noastra este o partitocratie corupta a clasei politice care sub aceasta masca minte si fura poporul roman si ROMANIA .Un Anonim

mace spunea...

Interesante raspunsuri, dar eu nu am scris acest articol doar ca sa ma plang de cat de mult mint si fura politicienii (sigur, nu ai spus explicit acest lucru, doar simt nevoia sa fac aceasta precizare).Fiindca inca mai sunt destui oameni naivi care ii cred pe politicieni, prin articolele mele vreau sa risipesc toate iluziile.

Anonim spunea...

Mace, nume de papagal, esti un papagal sinistru spalat la creier care vrei sa pari altceva decat esti, un pusti care practica masturbatia intelectuala si foarte posibil si cea fizica prin spatiul virtual. Textele tale sunt dovada unei minti bolnave de psihopat care vrea sa para destept dar in esenta este un obsedat sexual care se masturbeaza zilnic cu ajutorul internetului.
In rest nimic nou. Imecili spalati la cereir ca tine vor exista multa vreme...

mace spunea...

anonim, citeste mai atent textele mele inainte sa arunci cu noroi.
Nu o sa ma lansez intr-o dezbatere deoarece acuzatiile tale sunt total nefondate. Crezi ca ma poti cunoaste, citind ceea ce am scris pe blog? Chiar ma faci sa rad cu satisfactie.
Ai cunoscut prea multe persoane care scapa de frustrari prin intermediul blogului.
Data viitoare, dacă mai aduci o acuzaţie de orice fel, lasă-ţi datele de identificare în clar, altfel iti voi sterge comentariile si nici nu iti voi mai raspunde la acuzatii.

mace spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Cei din UDMR nu fac bani adevarat, ei AU bani adevarati. Orice tendinta de separare spusa clar si raspicat (nu cu juma' de gura) inseamna automat pericol afacerilor liderilor sai.. Sa ne intoarcem deci la treburile noastre cotidiene...

mace spunea...

Intr-adevar, au bani, dar mai vin din urma cativa baieti care vor si ei sa bage mana in borcanul cu miere.

violet_alex spunea...

Iti recomand blogul meu si articolul despre Kosovo... In timp ce tu iti pui intrebari existentiale, albanezii din Kosovo is revendica independenta castigata cu sange...

violet_alex spunea...

@ anonim: Invata si tu sa scrii sau sa folosesti o tastatura :P Pe blog te poti masturba intelectual insa tu cand ai postat erai deja trecut de stadiul orgasmului ideatic, de aceea ai "reusit" sa mai scrii aici doar niste bazaconii. Probabil ai si citit dupa aceea cu voce tare ca sa te auzi vorbind cuvinte si expresii inventate de altii. Asta in lipsa alor tale. Lasa-ne pe noi sa ne masturbam cum vrem, poti sa te uiti si sa inghiti. La figurat, sa nu intelegi prostii ;)

mace spunea...

Alex, iti multumesc pentru intelegere.
Pe mine ma plictisesc si ma amuza cei care se rezuma la a critica, si chiar mai mult decat atat, la a a face aprecieri complet nejustificate referitoare la persoana mea.
Dar asta inseamna democratia, fiecare are dreptul sa-si spuna parerea si sa faca acuzatii. Numai ca nu stiu cat o sa ii convina daca o sa incep si eu sa ma iau si de el. Probabil ca e foarte multumit de ce expresii a reusit sa debiteze sub protectia anonimatului.

Anonim spunea...

Odata cu acest eveniment, in speta declararea unilaterala a independentei Kosovo, au aparut o multitudine de ipoteze si de scenarii. Insa un sondaj, pana acum nu am vazut, mai ales ca acel sondaj nu are legatura directa cu problema in cauza. Dar intrucat s-a postat, voi incerca sa raspund la el.

1) Daca ai fi roman, dar nu ai sti sa spui ca esti roman decat in ungureste?
Din partea cui ar fi o problema? Daca as avea de 'discutat' cu vreo institutie a statului roman, voi vorbii limba oficiala, in rest, limba care imi permite cel mai bine a ma face inteles.

2) Daca unul dintre prietenii tai este ungur, ce ai face daca cativa "exaltati" ar vrea sa il linseze?
Total nepotrivita intrebarea, ce se doreste prin aflarea unui raspuns la aceasta intrebare? Ca sa fiu direct si la subiect, l-as ajuta sa scape din mainile 'exaltatilor'.

3) Poti spune ca iti manifesti autenticele tale sentimente patriotice, sau vrei doar paine si circ?
Sentimente patriotice autentice... asta nu am mai auzit-o :) Cate forme de a-si manifesta patriotismul exista? Nu intratat de multe incat sa fie una sau mai multe per fiecare locuitor al unui oras, sa nu mai vorbim de o tara intreaga. Paine si circ primim in fiecare zi, cel putin de la televizor si de la semenii din jurul nostru.

4) Cat de mult s-ar schimba viata ta (si in ce fel), presupunand ca ceea ce consideri tu ca este de neacceptat, ar deveni de maine regula generala?
Nu s-ar schimba in niciun fel, doar ca nu voi respecta acea regula generala.

5) Care este "rolul" tau in aceasta societate?
Ointrebare prea complexa pentru a putea sa primeasca un raspuns clar si concis in acest cadru. Rolul fiecaruia depinde in mare masura de ipostaza in care te afli ca sa judeci acel rol, din perspectiva profesiei, a calitatii umane, a confesiunilor, a ideologiilor imbratisate etc.

6) Daca esti nemultumit de o anumite stare a lucrurilor, ce vei face pentru ameliorarea ei (ce planuri specifice ai de gand sa elaborezi) ?
Ambigua intrebare. Ca sa fim scurti se poate face ceva pe plan legislativ, diplomatic, juridic, economic....