Subscribe

Powered By

Free XML Skins for Blogger

Powered by Blogger

marți, 5 februarie 2008

Securitatea, o fantoma a trecutului (partea a 2-a)

De cateva zile ma intereseaza in mod special politica, desi s-ar putea sa exagerez , se pare ca sunt printre putinii oameni care incearca sa afle adevarul. Probabil, asa cum mi-au mai spus cateva persoane, blogul nu e mediul cel mai bun pentru a fi prea serios sau pentru a ataca cateva dintre problemele esentiale ale societatii. Chiar daca, pana la urma nu o sa mai intre nimeni pe blogul meu (am ajuns la aproximativ 20 de vizitatori pe zi), o sa continui sa abordez ce subiecte vreau eu si voi scrie cat mai mult si cat mai bine. Desigur nu o sa raman fixat pe o anumita tema si nici nu o sa am retineri in a spune ceea ce gandesc. Nu insir aceste cuvinte doar ca sa ma autoincurajez ci in speranta ca ceea ce scriu poate fi de un real folos.Asa cum fericirea mea depinde de fericirea altora, la fel de bine s-ar putea ca fericirea altora sa depinda de fericirea mea.

Iar acum, o sa reproduc inca o conversatie interesanta, avuta cu un prieten care a citit discutia dintre mine si ciobby_87 :

Alexandra: Ce prostovani, voi nu stiti ce e ala comunism si vorbiti de securitate

mace alex: nu prea vorbim de securitate, ci mai mult despre pozitia adoptata de anumite persoane.

mace alex: si da, nu stiu multe lucruri despre comunism, dar vad efectele de dupa revolutie. nu ma plang, sunt doar iritat de faptul ca unii protesteaza dar nu stiu impotriva a ce ar trebuii sa protesteze.

Alexandra: adevarata problema e ca ei nu fura destul

mace alex: cine?

Alexandra: cum cine : alde voiculescu, si alde baietii. erau sifonari inainte de revolutie.

Alexandra: hai sa o gandim logic. inainte de revolutie toata lumea era in partid, toata lumea colabora si cu informatii si cu altceva.

mace alex: nu chiar toata lumea

Alexandra: ce rezolvi daca stii ca inainte de 90 vecinul tau spunea la securitate ce purta taicatau seara, sau ce facea ? dupa 20 de ani, mai conteaza ?

Alexandra: securitatea nu a fost facut sa spioneze doar in interior, erau 4000 de studenti din alte tari. fiecare agent avea inca 3 cadre, aveau nevoie de informatii

mace alex: intr-adevar dupa 20 ani nu prea mai conteaza ce au facut micii colaboratori. cum am mai spus si in discutia mea cu ciobby, eu cred ca imediat dupa revolutie trebuiau deconspirate toate dosarele si gata, ne scapam de o grija si nu mai erau unii atat de curiosi.

mace alex: desi nu am trait in vremurile alea, consider ca dupa atata timp nu prea are rost sa deschizi o rana, dar daca tot te mananca in fund (si se pare ca pe unii ori ii manca ori nu au despre ce altceva sa vorbeasca-ma refer la ziaristi, ong-uri, societatea civila), macar sa deschizi bine ochii si sa vezi ca toata treaba cu cnsas-ul e o mare abrambureala.

mace alex: problema e ca lumea nu vrea sa inteleaga faptul ca cei care au condus tara dupa revolutie, erau claditi tot pe niste principii comuniste.

Alexandra: pai da. Iliescu ce a fost inainte de revolutie ?

Alexandra: mana dreapta al lui ceausecu, prim secretar la partid, deci comunist.

Alexandra: melescanu ce a fost ? secretar de stat, deci tot comunist

Alexandra: consideri ca toti negrii de pe plantatie trebuie sa stie tot ? fiecare cu categoria lui sociala, democratia nu inseamna ca vorbim tot.

mace alex: mare lucru , ce crezi ca o sa se mai intample? Timp de 20 de ani, baietii destepti au facut ce au vrut prin tara, nimeni nu i-a oprit.

mace alex: iar acum daca dosarele sunt aratate, crezi ca o sa se schimbe mare lucru?

Alexandra: nu. pai si atunci de ce sa le arati ? Sa fie prejudecati ? americanii si-au dat in judecata guvernul fiindca a vrut sa implementeze sistemul pentru private security- camera de filmat in fiecare casa si alte chestii. dosarele sunt un fel de camera de filmat

mace alex: si foarte bine au facut

Alexandra: da, dar la ei nu e democratie, e socialism, asta am invatat acolo. toti accepta asta.

Alexandra: era si un banc: vine de la scoala copilu si il intreaba pe tati, ce inseamna comunismul- faci doar ce vrea conducatorul. Ce inseamna socialism-faci ce vrei cu exceptiile pe care ti le impune poporul. Si democratia- faci ce vrei. Pai si noi ce avem: socialism dar se numeste democratie la noi.

Alexandra: si e adevarat, se numeste democratie dar e regim socialist in america. Atata timp cat fac bani, casa si sunt linistiti conteaza care te spioneaza sau te-a spionat. Conteaza care e sifon ?

Alexandra: Cum ar fi sa ceara americanii dosarele cia ? S-ar impusca pe strada vecinii intre ei !

mace alex: totusi e o diferenta, cel putin de grad intre dosarele cia si dosarele de la cnsas ! Si stai putin, daca de exemplu , eu cer sa vad dosarul vecinului meu, aflu ca el s-a culcat cu nevasta mea (sau mai stiu eu ce), iar dupa aia ma duc sa ii cer socoteala, atunci am incurcat-o rau de tot. Nu, inainte sa vezi dosarele, esti instruit si stii ca nu ai dreptul de a-ti face dreptate singur.

mace alex: si in plus, nu cred ca prin dosarele alea sunt cine stie ce turnatorii majore.

Alexandra: lol . Ai auzit de Corneanu (mitropolitul banatului), este printre putinii care a recunoscut. Dar imagineaza-ti, daca el a ciripit, cati preoti, cadre, toate nebuniile !

mace alex: toata afacerea asta cu cirirpitul, imi provoaca greata. Repet, nu am trait in perioada aceea, dar daca nici dupa aproape 20 de ani nu poti vorbi onest despre trecutul tau, atunci mereu vei fi bantuit de el. Asta si sugereaza titlul articolului meu

mace alex: si ce putea sa spuna un preot ? ce lucruri neobisnuite pe care eu sa nu le pot accepta ?

Alexandra: daca ar stii toata lumea despre tot, nu ar mai trebui sa avem lideri

mace alex: deci vrei sa spui ca in afurisitele alea de dosare s-ar afla informatii care ar putea produce schimbari sociale/politice majore?

Alexandra: nu ma, dar daca toata lumea stie tot, pentru ce mai avem dosare ? De ce nu le scriem direct pe un site ?

Alexandra: Te duci la intalnire cu alt presedinte, si vorbesti ceva in particular, doar nu o sa dai discutia. Poate vorbeau de femei, sau poate vorbeau cum fura ei din tara

mace alex: si atunci e mai bine sa uit toata povestea si sa astept sa imi bage cipul sub piele?

mace alex: aici e si o problema morala (daca vrei sa o numesti asa) : pana unde ai dreptul sa impingi supravegherea si controlul informatiilor?

mace alex: Ai citit 1984- G. Orwell? Unele institutii ale statului modificau trecutul pentru a se potrivi prezentului altele mentineau o stare de razboi care avea menirea de a-i face pe oameni sa creada ca exista un dusman care le vrea raul . Cam asta fac si acum americanii in irak.

Alexandra: Exact, asta se face in america, se cheltuie miliarde, trilioane. Atata timp cat oamenii sunt in stare de alerta ei cheltuie banii pe aparare. Acolo se fac adevaratii bani, nu ce fura ai nostri : o barca, masini, apartamente.

mace alex: deci, consideri ca lumea din romania inca nu e pregatita. in definitiv, unii au suferit in perioada comunista si ar avea cel putin dreptul moral de a vedea acele dosare

Alexandra: lasa-ma in pula mea cu citatele, pentru ce sa vada ma ? tu ai vrea sa vezi pentru ca esti curios, nu pentru ca ai banuit pe cineva.

mace alex: nu sunt deloc curios. vrei sa spui ca, cei mai multi oameni ar vrea sa vada dosarele doar pentru ca nu au altceva mai bun de facut iar altii, eventual sa le foloseasca cumva in avantajul lor?

Alexandra: pai tu gasesti alt motiv mai bun ? sincer acuma

mace alex: Tot cred ca oamenii au dreptul de a afla adevarul, nu exista alta cale.

mace alex: Nu cred ca oamenii vor doar sa stea linistiti in fotoliu si sa se uite la televizor.

Alexandra: Ce televizor, la munca ! Daca nu ti s-a spus ceva, inseamna ca ai fost mintit ? La matematica poate.

mace alex: bineinteles ca nu e o minciuna propiu zisa, dar efectul e acelasi, poate chiar mai rau. uneori te poti amagi cu niste minciuni frumoase, dar cand simti ca nu stii nimic e foarte aiurea.

5 comentarii:

Ciobanu Alin Marcel spunea...

aici prostovanul nr. 2 (a.k.a. Ciobby).

"hai sa o gandim logic. inainte de revolutie toata lumea era in partid, toata lumea colabora si cu informatii si cu altceva."

intrebarea e cine facea asta pentru ca era fortat si cine forta pe altii sa faca asta. spus altfel, ii cautam pe aia care au facut politie politica. d'aia basescu a scapat de verdictul respectiv. si unul din motivele pentru care il respect.

incearca sa le spui ca nu conteaza cine a facut politie politica acelor oameni care au fost deportati prin Baragan, intelectualilor inchisi pentru ca aveau idei diferite fata de cele ale conducerii s.a.m.d..

"nu ma, dar daca toata lumea stie tot, pentru ce mai avem dosare ? De ce nu le scriem direct pe un site ?"

momentan sunt publice toate actele de interes public. intereseaza-te.

cat despre faza cu americanii, daca aveau dreptul sa se intereseze si puterea necesara pentru a inflenta deciziile, atunci poate nu s'ar mai cheltui "miliarde, trilioane" pentru lucruri ce nu le folosesc.

parerea mea. hâc.

Anonim spunea...

Ma...voi sau v-ati lovit rau de tot, sau n-ati facut istorie in liceu, sau v-ati ratat viitoru stralucit. Cum plm sa ai 20 de ani si sa porti discutii interminabile pe mess...despre politica?....LAAAAME.

Ciobanu Alin Marcel spunea...

pai, discutiile despre freze noi, haine stralucitoare, mall, manele s.a.m.d. nu prea ne fascineaza. nu vorbim doar de politica, dar 'oamenii mici vorbesc despre lucruri mici'.
parerea mea

mace spunea...

Vali, presupun ca stii mult mai multa istorie decat eu si ciobby la un loc, nu?
Nimeni nu te-a obligat sa citesti acest "interminabil" articol, dar din moment ce ai facut-o (sau poate ca te-ai uitat doar la titlu), cred ca ai putea sa spui mai mult decat un sec LAME, chiar as vrea sa aflu parerea ta in legatura cu acest subiect.

Anonim spunea...

Istoria si politica e pentru idealisti. Pentru cei care cred ca pot schimba totul, sau pentru cei care vor sa-si schimbe doar propria existenta. Sincer, n-am avut rabdare sa citesc tot articolul fiindca m-am saturat de discutii interminabile si inutile, pe aceleasi subiecte.